Alles wat je moet weten over gedestilleerd water

Geplaatst op 04-12-2022

Categorie: Wetenschap

Gedestilleerd water is een soort water dat door een proces van distillatie is ontdaan van zijn mineralen en andere verontreinigingen. Het wordt vaak gebruikt in laboratoria en industriële processen omdat het zuiver en onbevuild is.

Het distillatieproces begint met het verwarmen van water totdat het kookt. Wanneer het water kookt, verdampt het en vormt het damp. Deze damp wordt vervolgens gekoeld en verzameld in een afzonderlijke container. Omdat de verontreinigingen in het water een hoger kookpunt hebben dan het water zelf, blijven ze achter in de oorspronkelijke container en worden ze niet meegekoeld met de damp.

Het resulterende water dat is verzameld in de afzonderlijke container is distilleerwater. Het is vrij van mineralen, bacteriën en andere verontreinigingen en is daarom zeer geschikt voor gebruik in laboratoria en industriële processen. Het wordt ook wel eens gebruikt in huishoudens, zoals voor het steriliseren van babyflessen of het maken van sommige soorten dranken.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van gedestilleerd water. Omdat het alle mineralen en andere nuttige stoffen bevat, kan het zorgen voor mineralentekorten als het op grote schaal wordt geconsumeerd. Bovendien kan het gebrek aan mineralen ervoor zorgen dat het water een flauwe smaak heeft en minder smakelijk is dan gewoon leidingwater.

Daarom wordt het afgeraden om distilleerwater op grote schaal te drinken. In plaats daarvan kunt u beter gewoon leidingwater drinken dat is gefilterd om verontreinigingen te verwijderen. Gefilterd leidingwater bevat nog steeds nuttige mineralen en heeft een betere smaak dan distilleerwater.

Ondanks de nadelen kan gedestilleerd water onder bepaalde omstandigheden nuttig zijn. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt voor het steriliseren van medische instrumenten of voor het maken van bepaalde soorten medicijnen. Als u van plan bent om distilleerwater te gebruiken, is het belangrijk om te overwegen of het echt nodig is en om het gebruik ervan te beperken tot alleen de situaties waarin het echt nodig is.